LBG

Leśny bank

domowy kompostownik
Ekologia

Jak zrobić domowy kompostownik?

Rośliny wymagają troski i odpowiedniej pielęgnacji. By utrzymać pachnące zioła, uroczą lawendę, dorodne ogórki, soczyste truskawki oraz piękne i kolorowe kwiaty w dobrej kondycji, konieczna jest ich codzienna pielęgnacja. Jednym z jej warunków jest m.in. domowy kompostownik. Dlaczego jest tak ważny i jak go zrobić? Podpowiadamy poniżej.

Co to jest kompostownik i jak powstaje z niego nawóz?

Domowy kompostownik nie jest trudny do zrobienia i utrzymania, a zdecydowanie ułatwia pracę w ogrodzie. Pomaga utrzymać porządek – na balkonach, tarasach, werandach, w ogrodach albo w kuchniach, a także stanowi wartościowy nawóz dla roślin. Oto kilka praktycznych porad na początek.

Kompostownik to miejsce, w którym organiczne resztki (odpady biodegradowalne) są przekształcane w kompost. W warunkach domowych jest to zwykle duży pojemnik. W ten sposób powstaje nawóz idealny, który bogaty jest w substancje odżywcze, niezbędne do funkcjonowania roślin. Taki nawóz zasila też ziemię i wpływa korzystnie na jej pulchność i przewiewność.

W procesie przekształcania kompostu w nawóz ważna rolę odgrywa też słońce, tlen oraz specjalne bakterie czy pierścienice – dżdżownice. Dzięki obecności mikroorganizmów i przy ww. czynnikach, kompostownik rozkłada odpadki na łatwo przyswajalne przez rośliny składniki.

Co można wrzucać do kompostownika?

Do kompostownika nadają się odpadki kuchenne, ale poza mięsem i rybami. Mogą to być m.in. resztki warzyw i owoców (wyjątkiem są cytrusy), obierki ziemniaków, zioła, uschłe rośliny, świeżo skoszona trawa, liście, ale także fusy po kawie, skorupki jaj i fusy po herbacie oraz popiół z węgla drzewnego. Nie wrzucaj do kompostownika jednak chorych czy porażonych roślin. Unikaj też liści dębu, buku, olchy i orzecha, bo zawierają składniki utrudniające kompostowanie.

Kiedy zacząć prowadzić kompostownik? Przyjęło się, że odpowiednią porą roku jest jesień ze względu na dużą wilgotność powietrza i umiarkowane nasłonecznienie. Można jednak zacząć także wiosną lub latem.

Jakie są zalety domowego kompostowania?

Poznaj kilka najważniejszych zalet, jakie ma kompostownik domowy:

  • redukcja odpadów i recykling – dzięki przetwarzaniu resztek jedzenia zmniejszasz ilość śmieci, a zarazem dbasz o środowisko. Wiesz, że jedna trzecia odpadów domowych to odpady organiczne?
  • cenny i naturalny nawóz – kompostowanie pozwala uzyskać niedrogi i świetny dla roślin nawóz naturalny, który spulchnia glebę i dostarcza składników odżywczych. W odróżnieniu od nawozów sztucznych kompost nie stwarza ryzyka zatrucia ani przenawożenia; jest bezpieczny dla zdrowia;
  • pomaga zachować porządek – utrzymanie porządku w ogrodzie staje się znacznie prostsze;
  • ekologia – kompostownik dobrze wpisuje się w trend recyklingu i zero waste. Poza tym dzięki kompostowaniu odzyskujemy potas, azot fosfor i składniki mineralne urodzajnej gleby.

Do dzieła! Jak zrobić kompostownik domowy?

Niezależnie od miejsca, w którym zrobisz kompostownik, pamiętaj, że ważnym elementem rozkładu resztek organicznych jest dostęp powietrza do kompostownika.

Kompostownik w ogrodzie. Objętość kompostownika należy dopasować do swoich potrzeb. Weź pod uwagę wielkość działki – zbyt duży kompostownik zajmie wiele przestrzeni, a z kolei za mały ograniczy nawóz. Ogród lepiej zagospodarować, sadząc rośliny i warzywa czy urządzając strefę relaksu. Do budowy kompostownika w ogrodzie posłuży drewno – zbite deski lub palety.

Kompostownik w kuchni lub na balkonie. Można też kupić pojemniki na kompostownik, idealne do zastosowań domowych. By kompostowanie przebiegało szybko i dało efekty, można do niego włożyć dżdżownice lub bakterie.

fot. 1195798 / Pixabay