W każdej sekundzie w Polsce wyrzuca się niemal 153 kg żywności – od producentów, przez dystrybucję, po konsumentów i gastronomię. Aż 92 kg to nasze domowe śmieci.
Gromadzimy i wyrzucamy za dużo jedzenia
Kupujemy i gromadzimy zdecydowanie zbyt dużo jedzenia, nie planujemy zakupów czy posiłków. Takie wyniki uzyskano z badań w ramach projektu PROM przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska-Państwowy Instytut Badawczy oraz Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego. W czasach wysokiej inflacji i rosnących cen planowanie i świadome wybory to podstawa. Musimy jak najszybciej zmienić nasze przyzwyczajenia.
Rób listy zakupów – stop marnowaniu żywności
By zapobiec wyrzucaniu ton jedzenia, warto systematycznie zaglądać do lodówki, spisywać listę zakupów i dań, które chcemy przygotować w najbliższych dniach i iść na zakupy z tą listą i po posiłku – głodni kupujemy więcej. Są też aplikacje, które pozwalają przygotować takie listy i zaoszczędzić czas i pieniądze w sklepie.
Ograniczenie marnowania żywności
Jednym z najważniejszych trendów żywnościowych według raportu żywnościowego Food Report 2021 powinno być ograniczenie marnowania produktów spożywczych. Kluczem jest zapobieganie marnowania żywności, a by było to możliwe, musimy dokonywać świadomych wyborów i nauczyć się planować. Jest to możliwe, gdy pojmiemy, że tony śmieci w postaci jedzenia to efekt naszych prywatnych działań w domach.
Najlepiej zacząć metodą małych kroków, czyli najpierw zacząć rezygnować z niektórych produktów. Spróbujmy kupować mniej, nie gromadzić tyle w spiżarniach, szafkach i w lodówkach.
fot. congerdesign / Pixabay